Jaarboek Twente 2016 verschijnt op 30 oktober 2015

Jaarboek Twente 2016 verschijnt op 30 oktober 2015

Jaarboek Twente verschijnt dit najaar voor de 55e keer. Cultuur, natuur en historie van deze streek krijgen zoals altijd aandacht in een reeks gevarieerde en in full colour uitgevoerde artikelen. Dit jaar gaat onze bijzondere belangstelling uit naar het landschap van Twente. Zo lang deze regio door de mens bewoond wordt, ondergaat het landschap de invloed van die jagende, ploegende, bouwende, asfalterende en sinds enige tijd ook recreërende mens. Het landschap als voedselvoorziening voor lichaam en geest.

U leest over de Twentse oer-natuur van het Aamsveen in het Nederlands-Duitse grensgebied bij Enschede. Daar kunt u zich nog zevenduizend jaar terug wanen. Even verderop is volop sprake van de monocultuur van zeer intensief in gebruik zijnde maislanden en grasakkers, waar de echte boerenlandvogels al lang geen leven meer hebben en hun heil ver weg moeten zoeken. Daar waar de bevolking toenam in aantal, ging de mens zijn territorium afbakenen: de oudste markestenen zijn waarschijnlijk in het Twentse landschap van de dertiende eeuw geplaatst en het begrip ‘boetenmaarksen’ deed toen zijn intrede. Hoe ‘Twents’ zijn nou die oude en nieuwe markegenoten van stad en land? Een ‘boetenmaarkse’ geograaf betoogt dat dé Twentse streekidentiteit niet bestaat, net zoals ook het landschap niet (meer) typisch streekeigen zou zijn.

Natuurlijk bevat Jaarboek Twente 2016 ook weer artikelen met geheel andere onderwerpen. Zoals de zeventiende-eeuwse pater en missionaris Bonaventura van Oldenzaal, die om zijn religieuze activiteiten en populariteit gezocht – ‘Wanted’ – en uiteindelijk verbannen   werd. En een gravin van Rechteren uit het Huis Noord-Deurningen die het nabije buitenlandse Veldhausen als woonplaats verkoos. En de moord op de hofmeier van de eeuwenoude Hof Espelo, nu een vredig gelegen parel in het Twentse landschap, die ons uitnodigt om er wandelend van te genieten. Wilt u er zeker van zijn dat deze prachtige uitgave eind oktober van u is? Bestel het boek dan snel op http://www.uitgeverijtwentsemedia.nl/product/jaarboek-twente-2016

c extra afb voor flyer Vliegveld Twenthe d extra afb voor flyer

Feestelijke presentatie

13 juli 2015

Presentatie en signeersessie Het wichke van Bliednsteens bleek

13 juli 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *